Annons

Weekend i Polen

Den polska ekonomin har de senaste åren varit en av de snabbast växande i Europa. Det händer mycket i Warszawa – inte bara på klubbscenen utan också med deras konst, mode och kultur. Staden andas innovation helt enkelt. De låga priserna i Warszawa lockar konstnärer och andra kulturskapare som börjar tycka att Berlin är för dyrt. Gallerier, designbutiker och barer poppar upp överallt och turisterna kommer tätt därefter. I helgen är det min tur att utforska staden som snart kommer att bli en av de trendigaste i Europa.

Boende

Något som är nästan av ett måste för din weekend är att bo på något av lyxhotellen i skyskraporna. Att vakna upp med utsikt över en blåaktig nyvaknad stad i gryning – det finns få saker som är så drömmiga. Passa på att vara prinsessa eller prins för en helg, vi kommer på Hotel Sixty Six den här gången.

Bildresultat för luxury food in warsaw

Områden

Mitt första tips jag fått är att undvika torget Rynek Starego Miasta som ligger i gamla stan. Säkert 90 procent av alla turister i Warszawa håller sig runt detta område. Warszawa är allmänt dock allmänt ingen välplanerad stad och avstånden mellan omtyckta ställen är oftast långa. Kommer satsa på att strosa runt mycket i universitetsområdet Powiśle som de flesta turister lyckligtvis inte upptäckt än. Ligger söder om gamla stan och har de senaste året fått sig ett rejält uppsving med nya kaféer och barer.

Röra sig runt Plac ­Zbawiciela även kallat Hipstertorget och kvarteren runtomkring har jag också blivit rekommenderad. Plac Zbawiciela är uppbyggt kring en liten rondell med ständigt passerande spårvagnar. Mitt i rondellen står ett konstverk – en stor regnbåge som ska vara en symbol för tolerans.

Bildresultat för warsaw

Shopping

Kör en fika på Hipstertorget för att vila benen efter en shoppingrunda på Mokotowska som är Warszawas svar på Biblioteksgatan i Stockholm. På tvärgatan Chmielna hittar man klädbutiker till priser något under den svenska. Polen sägs dock vara det nya modelandet men kläder är dock inte lika billigt som mat och dryck. Såväl Kraków som Warszawa har rankats högt som internationella modestäder och många unga designers etablerar sig på modemarknaden.

Mat

Tvivlar på att matkulturen är något att hänga i granen för en vegetarian som mig och den polska matens förträfflighet må vara omdiskuterad. Dock hört att ett måste är att prova ett gäng pierogi eller någon av deras traditionella soppor. Restaurangen Specjały Regionalne ska ha riktigt bra äkta polsk mat så värt att testa den. Ett annat tips är gourmetrestaurangen Belvedere Łazienki Królewskie som finns med i Michelinguiden. En huvudrätt kan du få för cirka 200 SEK, ett riktigt kap.

Bildresultat för warsaw

Klubbar

1500m2 är ett typiskt exempel på ett ställe som lika gärna hade kunnat uppstå i mitt älskade Berlin. Det ska vara en rå industrilokal och före detta tryckeri som har omvandlats till ett sprudlande kulturcenter och vild nattklubb. I den enorma byggnaden med mörka och mystiska rum kan du hitta de mesta. Om du dock istället vill ha lyx, iskall champagne och glamour ska du besöka Platinum Club&Restaurant. På Miedzy Nami  kan du hitta mycket lokala konstnärer och fotografer som ställer ut sin konst ska vara väldigt populärt bland ungt mediefolk. Missa inte heller W Oparach Absurdu och Lysy Pingwin som ska vara i ungefär samma stil. Mig kommer du framförallt att hitta på någon av deras många svartklubbar, känns som det kommer vara något utöver de vanliga i Polen.

Views

Det finns inget Eiffeltorn i Warszawa men de som vill se stadens panorama åker hiss 30 trappor och 234 m upp och når utsiktsplattformen på Kulturpalatset mitt i centrum av det moderna Warszawa. Först därifrån kan man se hur utsträckt och hur grönt Warszawa är och hur Wisła flodens krokiga band delar staden.

Triss i museer

Brukar inte vara storm förtjust i museum men om man besöker ett land som Polen med så intressant och gripande historia så tänker jag inte missa i alla fall ett besök på något av de tre mest kände museum. Vi startar med Warszawas judiska museum Polin (Mordechaja Anielewicza 6) öppnade sin stora utställning om de polska judarnas historia hösten 2014. Museet ligger i den gamla judiska stadsdelen, där nazisterna upprättade ghettot under andra världskriget. Uprising museum (Grzybowska 79) är ännu ett modernt, interaktivt och gripande museum över Polens ofta mörka historia. Sist men inte minst Kopernikuscentret (Wybrzeze Kosciuszkowskie 20). Centret är ett modernt interaktivt sciencecenter tillägnat Kopernikus, en av Polens många stora vetenskapsmän genom seklen.

Relaterad bild

Utöver detta känner jag att jag också måste hinna med att åka till Praga som är konstnärernas högkvarter, ta en drink uppe i Marriott Warsaw Hotels skybar och bubbla i bubbelpoolen hos InterContinental Hotel. Så missa inte att kika in på min blogg under helgen för mer live updates vad som händer i Polen.

Trevlig helg!

 

 

 

 

Bildkällor:
Fantasiresor.se

Things to do in Warsaw

Annons

Sheraton