Annons

Enda sedan första iPhonen lanserades 2007 så har utvecklingen de senaste 10 åren gått i raketfart när det gäller mobiltelefoner och teknik. Medan utvecklingen tog oss alla med storm så kom också alla uppgraderingar, större skärmar, kraftfullare processorer, längre batteritid, bättre kameror och fler applikationer. Framstegen i utvecklingen har tagit en helt annan riktning nu och nya finesser intar marknaden med storm. Är det ens möjligt med en böjbar skärm?

Nu kan inte telefonerna bli så mycket större, vi har surfplattor, vi har systemkameror och mycket annat som är specifikt anpassade för sin grej och förmåga att uppfylla våra behov. Så vad ska man nu komma på för att fortsätta kunna tjäna pengar på revolutionerande smartphones med helt oanade begåvningar. Nu tänker vi i helt andra banor där bland annat ögonstyrning tar över rodret. Här har vi 7 funktioner som förväntas presenteras under 2017 och nästa år.

5G lansering

Att utveckla och lansera nästkommande generations mobilnät är i full gång. Snart ser vi 5G nätet ta plats i Sverige. Tanken var att detta framsteg skulle komma tidigast 2020 men konkurrensen är stenhård, USA talar redan om en lansering i år, 2017. Så denna process är i full gång.

Eye-tracking

Ögonstyrning är något som mer och mer är på väg in i systemet. Tanken är att telefonen ska läsa av var du kollar på skärmen och med hjälp av det ska du kunna, skrolla upp, ner och åt sidorna utan ett enda fingertryck. Detta ska underlätta användandet av en hand. Hur det kommer att fungera om man vill trycka sig vidare eller kolla runt på skärmen utan att den skrollar, det återstår att se. Mobilerna kommer att bli smartare än användarna.

Flexibla skärmar

Framtiden kommer innehålla fler smartphones med flexibla skärmar. Det kommer bli allt mer vanligt med mobiler som går att böja och vika utan att de tar skada. Till vilken utsträckning och vad de ska ha för funktion, får vi vänta och se.

3D och Hologram

Det finns redan några smartphones med 3D-skärmar, 3D som man kan se utan att använda 3D-glasögon kollas autostereoskopiska. På marknaden finns redan bland annat mobilen LD Optimus 3D och Motorola MT810 som har 3D-skärmar. Men i framtiden snackas det om större projekt som att lyfta den tre dimensionella skärmen till exempelvis hologram.

Styr ditt hem mobilt

Det börjar bli allt mer vanligt att det ska gå att styra saker i hemmet via sin mobil eller surfplatta. Styra, övervaka och sköta hemmet på detta sätt kommer utvecklas i en större utsträckning under det kommande året. Det ska gå att ställa in temperaturer på kyl och frys, schemalägga tvätt- och diskmaskin, starta robotdammsugaren och det ska till och med gå att reglera värmeanläggningen. Detta är ett fokus för att underlätta vår vardag och trygghet, var vi än befinner oss. Nu slipper vi vara oroliga över om vi kanske glömde låsa dörren eller lät plattången ligga på när vi inte befinner oss i hemmet.

Kinetisk laddning

Trådlös laddning av mobilen är nog något som många efterfrågar till sin mobiltelefon. Det kommer utökas längre räckvidd för trådlös laddning och att utveckla smartphones som tar upp rörelseenergi för att ta vara på sin energi står också på agendan. Snart kanske vi har mobiler som funkar lite som automatiska klockor genom att endast drivas av rörelseenergi.

Täta väderskyddande prestanda

Att vissa mobiler redan är vattentäta och stöt- och damm tåliga vet vi redan. Men detta ska det tas en mer allvarlig titt på. I framtiden hoppas utvecklarna på att ha tagit fram en rad fler modeller som ska stå emot alla sorters väder och fungera var vi än befinner oss, utan att de påverkas eller får slitage.

Bästa mobilen just nu

ZTE Axon 7 är helt klart en mobil som briljerar på marknaden just nu. ZTE Axon 7 är en av de bästa Android-telefonerna just nu och helt klart den bästa android telefonen i sin prisklass. Den levererar en 20 megapixel kamera med led bak och en 8 megapixel kamera fram, har både batteri, ljud och skärm av högsta kvalité har plats för två simkort. Med sin 5,5 tum amoled skärm är den otroligt svår att bräcka. Ett hett tips för oss som går i tankarna och vill testa något nytt och annorlunda.

Annons

Författare:
Lynn More