Annons

Foto Jessica Berguv

För några veckor sedan trillade det in några frågor efter att jag nämnde att jag skulle ha en liten frågestund här bloggen. Det är faktiskt allra första gången som jag har det, trots att jag varit i bloggvärlden sedan 2010. Så here we go….

1. Om jag ska springa på morgonen och kör PF hur gör jag då?

Du har två alternativ, att antingen bryta PF efter din löpning eller att inta 10 gram BCAA fram tills att du äter din första måltid runt ca 12.00-13.00. Tränar du lågintensivt rekommenderar jag att du håller fastan som vanligt, så tillvida du får i dig aminosyror. Vid högintensiv – eller tung styrketräning bör du äta din första måltid efteråt. Oavsett bör du inta 10 gram BCAA innan och efter träningen. EAA skulle du också kunna inta efter träningen. Du vill minska nedbrytninsprocessen så mycket som möjligt.

2. Vad äter du under en vanlig träningsdag? 

Min första måltid äter jag någon gång mellan 11:30-13:30, lite beroende på när jag tränar. Oftast äter jag 2 dl havregryn (gröt) ihop med 2-3 tsk houng eller tinade blåbär, 2-3 ägg och en frukt. Andra måltiden, ca 3-4 timmar senare äter jag någon from av osötad kvarg 250/500 gram, 2-3 morötter och lite nötter. Efter min träning äter jag min allra största måltid som består av halva dagsintaget (energimässigt). 400 gram kycklingfilé, ett halv kilo ugnsbakad potatis, stor sallad och om jag fortfarande är hungrig kan det slinka ner någon frukt. Just nu har jag fått dille på plommon. Jag ser alltid till att få i mig protein vid varje måltid och oftast blir det tre måltider om dagen. Periodisk fasta är det bästa jag vet och min kropp fungerar optimlat efter ovanstående måltidsfrekvens. Jag har ätit enligt periodisk fasta sedan våren 2008.

3. Hur hinner du med att träna så mycket under en vecka, ha eget företag, jobba som idrottslärare och jobba som coach på Gripen Crossfit? Har du någon fritid, och vad gör du i så fall? 

Kalendern är min bästa vän! Allting handlar om planering och prioritering. Jag jobbar heltid som idrottslärare vilket är mitt primära arbete, där mitt största fokus ligger jobbmässigt. F.I.T driver jag vid sidan om. Hur många klienter jag tar mig an varierar en hel del, beroende på vilken tid på året det är. PT-världen är slitsam och jag brinner för mina klienter och deras välmående men samtidigt det tar mycket energi att hjälpa andra. Jag kan inte se mig själv arbeta med det på heltid. Det skulle slita ut mig fysiskt och psykiskt och i längden är det inte hållbart att arbeta på ett gym, ha klienter utspridd under en arbetsdag mellan 06:00-21:00 som många har (inte alla, men många). Därför passar det mig alldeles utmärkt att ha några klienter igång åt gången, hjälpa de i mitt gym hemma eller via webben.

Jag jobbar endast udda veckor på Gripen Crossfit (torsdagkväll och lördagsförmiddag) och ibland lite extra. För stunden passar det mig perfekt, enkelt för mig att planera min vardag men samtidigt önskar jag att hade fler timmar där. Som ni kanske redan vet, öppnar Gripen Crossfit Europas största och bästa crossfitbox i december, och vem vet, det blir kanske mer timmar på schemat då.

Fritid? Självklart gör jag saker förutom att träna. Varje vecka postar jag ett inlägg om min kommande vecka, och jag har alltid något inbokat med vänner, familj och min man. Det är otroligt viktigt för mig att spendera tid med mina nära och kära, de ger mig mycket glädje och energi. Sedan ses vi även när vi tränar ihop men jag hittar gärna på annat som inte involverar träning. Denna vecka träffar jag Michelle på fredag och Matilda på söndag. Längtar!

Under dagtid sitter jag aldrig framför tv:en, och då menar jag verkligen aldrig! Jag och Johan föredrar nyheterna och sporten 22:00 och sedan ett avsnitt av Homeland. Då kopplar vi av i soffan och laddar för läggdags. Att titta på TV kan annars äta upp våra timmar och jag lägger gärna min tid på annat.

4. Hur ser dina semesterplaner ut?

Vi har endast bokat en vecka i Nice i slutet av juli tillsammans med Sara & Eric. Vanligtvis föredrar jag att resa minst två veckor av mina sju lediga under sommaren. Vi ska eventuellt till U-21 EM i fotboll i slutet av juni. Om Sverige tar sig till semi-final, lutar det åt att vi kör ner till Polen för några dagars fotbollsfest. 2015 fick jag uppleva en fantastiskt idrottsprestation signerat av våra U-21 killar i Prag när den vann EM-finalen mot Portugal, på straffar! Tänk att få uppleva ännu en final? Det ger mig rysningar.

Jag hoppas på en varm sommar här hemma i Sverige så vi kan utnyttja vår pool maximalt! Å andra sidan kan vi alltid bada eftersom temperaturen är satt på 28 grader, men samtidigt jag vill ha lite färg på denna bleka hud. Förra året var vi i Karibien och Miami, San Sebastian, Las Vegas och Frankrike & fotbolls-EM. Jag fullkomligt älskar att resa och känner jag mig rätt, kommer jag aldrig nöja mig med endast en vecka utomlands.

Inlägget Svar på era frågor dök först upp på Dajana Börjesson.

Annons

Länk till blogg:
Svar på era frågor