Let the world hear your VOYZ!

Veckans Recept – Hemmagjord pizza på grillen

Veckans Recept – Hemmagjord pizza på grillen
6 april, 2016 VOYZ

Italienska landsbygden på en glutenfri botten

voyz-glutenfri-pizza-1

Jag har länge velat tillaga pizza på grillen. Så här om veckan köptes en pizza-sten till Weber-grillen (gasol) som står på balkongen och gjorde min första grillade pizza med en botten gjord av blomkål och mandlar.
Det var något av de godaste pizzorna jag någonsin har ätit!

Självklart kan du göra denna pizza i ugnen om du inte har tillgång till en grill eller pizza-sten. Men jag kan varmt rekommendera dig att göra denna på grillen om du har möjligheten. Du kommer inte att ångra dig!

Ingredienser:
Pizzabotten:
1 blomkålshuvud (ca 750 g)
100 g mandlar
2 ägg
1 tsk torkad oregano

Tomatsås:
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackad
1/2 knippa färsk basilika
himalayan salt
färsk malen svartpeppar

Fyllning:
1/2 aubergine, tunt skivad
2 msk olivolja
1 liten rödlöd, skuren i 8 klyftor
50 g kastanjechampinjoner, klyftor
125 g buffel mozzarella
25g parmesan, riven
basilikablad
himalayan salt
färsk malen svartpeppar

Gör så här:

Lägg på pizza-stenen på grillen. Värm upp grillen tillsammans med pizza-stenen på högsta värmen i minimum 20 minuter. Detta gör du för att pizza-stenen inte ska spricka.

Ta bort bladen från blomkålshuvudet. Trimma blomkålsstjälken och skär huvudet samt stjälken i bitar.
Mixa halva blomkålen fint i en matberedare, resultatet ska se ut som ris. Häll över i en separat skål. Upprepa samma sak med resterande hälften av blomkålen och häll över resultatet i den separata skålen. Täck med plastfolie och låt vila 10 minuter. Tippa sedan över blomkålen i en kökshandduk. Krama kökshandduken och pressa ur så mycket vätska som du kan från blomkålen. Överför sedan den pressade blomkålen tillbaka i skålen. Mixa mandlar fint i matberedaren. Tillsätt ägg, oregano samt blomkålen och mixa tills resultatet blir en jämn deg.

Ta ett bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Bred ut pizzadegen på bakplåtspapperet (ta så mycket pizzadeg som du behöver beroende på hur stor din pizzasten är) till en jämn och fin pizza-botten. Gör det lite tjockare på kanterna så att pizzadegen får en skorpa. Sänk värmen på grillen till medelvärme och lägg bakplåtspapperet på pizza-stenen och låt grädda i ca 25 minuter. Kolla till pizzan då och då.

Under tiden, hätta upp en stekpanna med lite olivolja och stek auberginen med lite salt och peppar i 5-6 minuter. När auberginen har fått en fin färg, överför dem på en tallrik.
För att göra tomatsåsen, öppna burken med hela tomater och häll i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, peppar. Låt tomatsåsen koka fint ca 10 minuter tills den har tjocknat lite. Addera basilikan.

När pizza-botten har gräddats klart, ta bort från grillen och låt svalna lite. Sprid över den goda tomatsåsen, riven parmesan, aubergine, rödlök, kastanjechampinjon samt buffel mozzarella. Låt grädda ytterligare 10-12 minuter på grillen.

Innan servering, ringla över lite olivolja samt salt, malen svartpeppar och några basilikablad.

Comments (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.